Европейската комисия публикува  за предстоящия Европейски законодателен акт за свободата

...
Европейската комисия публикува  за предстоящия Европейски законодателен акт за свободата
Коментари Харесай

Европейската комисия обяви обществена консултация за медиен закон

Европейската комисия публикува  за идния Европейски законодателен акт за свободата на медиите.

Това се прави по самодейност на ръководителя й - Урсула фон дер Лайен, откакто тя приказва за нуждата от сходен акт в своя Целта е да се резервира плурализма и независимостта на медиите на европейския вътрешен пазар.

Тази консултация следва , оповестена на 21 декември 2021 г., в която се обрисуват главните цели на самодейността, вероятните разновидности и въздействия.

Целта на консултацията е да се съберат отзиви по най-важните въпроси, засягащи действието на вътрешния медиен пазар, в това число другите типове интервенция в медиите, както и икономическите трендове. Консултацията обгръща три съществени сфери, отнасящи се до медийните пазари:

- първата е съсредоточена върху прозрачността и независимостта (като да вземем за пример надзор върху покупко-продажбите на медийния пазар, бистрота на собствеността върху медиите и премерване на аудиторията);

- втората – върху изискванията за положителното им действие (по-конкретно показване на обществеността на голям брой гледни точки, медийни нововъведения на пазара на Европейския съюз);

- третата – върху справедливото систематизиране на държавните запаси (тук става дума за независимостта на публичните медии, прозрачността и справедливото систематизиране на държавната реклама).

От Европейската комисия прецизират, че чакат и коментар от Групата на европейските регулатори за аудио-визуални медийни услуги (ERGA), които също работят по законодателния акт.

Очаква се предлагането да бъде показано от Комисията през третото тримесечие на 2022 година.

Всички заинтригувани страни могат да изразят позицията си до 21 март 2022 г. на портала „ “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР